The Book of Eli (Film)

Vad passar inte bättre på en söndagseftermiddag som en postapokalyptisk film med Denzel Washington? Ja jag hade inget bra svar på detta för några timmar sedan så jag tryckte på play och sjönk ner i soffan med en kopp Ristretto från min Nespressomaskin.

Denzel spelar naturligtvis huvudrollen i filmen, han är även en av producenterna. När Denzel är med i en film så vet vi att vi kommer få en bra skådespelarinsats från honom, vilket ju är bekvämt att veta, men han överaskar ju sällan och spelar inte så ofta roller som sticker ut så mycket, förutom då ”Training Day” där han dominerar i rollen som korrumperad polis. I ”The Book of Eli” spelar Denzel rollen som Eli och han har en bok. Boken är Bibeln och i filmens framtid sitter Eli på det enda exemplaret som finns kvar då alla biblar förstördes efter ett stort krig som nästa förstörde hela jorden, Bibeln ansågs vara grunden till hela kriget. Gary Oldman spelar Carnegie som söker efter en Bibel och får nys om Eli’s bibel och vill naturligtvis åt den men Eli vill inte lämna den ifrån sig.

Jag är svag för postapokalyptiska filmer som Mad Max, Vägen, 28 dagar senare och Wall-E. The Book of Eli håller inte samma klass som tidigare nämnda filmer och det beror egentligen inte på skådespelarinsatserna, både Denzel Washington och Gary Oldman är väldigt duktiga, och det beror inte heller på stämningen i filmen. Filmen är snygg och underhållande men det jag inte gillar är den religösa undertonen i filmen och det drar ner filmen några snäpp på betygsskalan.

Betyg: 5 (av 10)